Marschera på söndag! Till vilken nytta?

12Dec08

Så kommer snart dagen då Marenplan i centrala Södertälje kommer att fyllas till bristningsgränsen av assyrier, redo att offra ett par timmar av sin fria tid till att utnyttja sin demokratiska rätt och manifestera och protestera mot Turkiets förtryckarpolitik. Vi må ha våra interna dispyter om benämningar, ideologier, identitet osv. Men när det väl kommer till kritan, när ett stort hot vilar över oss, som en mörk skugga i en dimmig, suddig tillvaro, då står vi enade och då är vi som starkast.

För visst tror jag att den planerade manifestationen kommer locka tusentals assyrier av alla dess olika färger och kulörer. Det måste jag tro, för när vissa företrädare av denna grupp så enkelt och villkorslöst samlas i turkiska ambassaden i Sverige redan innan den planerade manifestationen, finns det bara en anledning kvar till att låta manifestationen över huvud taget hållas. Istället för att demonstrera utanför den turkiska ambassaden, sitter våra företrädare vid samma bord som dem. Istället för att visa dem vår enighet och vår beslutsamhet som folk att inte längre tolerera Turkiets förtryck av landets minoriteter, daltar vi med dem som om det som sker med Mor Gabriel klostret skulle vara ett olyckligt, isolerat misstag.

Varför hade ni så bråttom med att sätta er ned med den turkiska ambassadören? Varför inte åtminstone vänta tills det assyriska folket låtit manifestera, demonstrera och visa sin avsky mot Turkiets förda politik? Varför skall Turkiet bry sig om en manifestation nu, när vårt ledarskap i Sverige i alla fall har förlikat sig med den turkiska ambassaden och därmed också den turkiska staten. Med en flera tusen människors starka röst i ryggen skulle betydligt större tyngd anföras era krav som ni då skulle ställa den turkiska staten. Istället har ert agerande blivit ett stort svek mot den samlade assyriska befolkningen i Sverige. Men framför allt är det ett otillräckligt agerande jämtemot assyrierna som lever kvar i Turkiet.

Jag är dock fullständigt övertygad om att våra företrädare enbart agerar utefter sina förmågor. De kan helt enkelt inte bättre än så här. Med lite is i magen skulle de ha utnyttjat situationen och befäst fördelen för den assyriska sidan. Men lättfintade som de är har de dock överrumplats av en bättre motståndare och en manifestation som skulle kunna betytt så enormt mycket, är över innan den ens har börjat. Game, set and Match – Turkey.

Med all respekt, men kanske behövs ett nytt politiskt ledarskap bland vårt folk, ett ledarskap som inte låter sig bollas med förtryckarens vidsträckta armar, ett ledarskap som kan särskilja på den profana politiken och den religiösa maktsfären, ett ledarskap som inte räds att på allvar också samla folket och hota våra förtryckare med demokratiskt förankrade repressalier om heller inte våra framförda krav uppfylls. Det här folket har väntat länge efter ett sådant ledarskap. Viljan, modet och hoppet finns hos folket, det är jag övertygad om. Det behövs bara någon som kan samla dessa krafter på bästa sätt. Andra folk har lyckats få fram sådana ledare, varför skulle då vi vara ett undantag?

För assyrierna återstår således bara en sak. I mening av politiska mål har våra ledare redan schablat bort sina möjligheter. Men i mening av moralisk stärkande av den assyriska andan, både i Sverige och i Turkiet, har vi allt att vinna. På söndag kommer vi äntligen kunna manifestera och befästa vår enighet tillsammans. På söndag kommer vi kunna visa assyrierna i Turkiet att den assyriska diasporan är enad bakom dem. På söndag står vi upp tillsammans och ingjuter viljan att outtröttligt fortsätta kampen för kulturell frihet för assyrierna i sitt eget hemland. Därför är det viktigt att Marenplan fylls till just bristningsgränsen. Och just därför vet jag också att så blir fallet. För jag vet att om 10 år, när vi blickar tillbaka på vad vi tillsammans har åstadkommit, då skall vi säga ”det fanns i alla fall en dag då faktiskt stod enade”.

Annonser


No Responses Yet to “Marschera på söndag! Till vilken nytta?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: