Enorm uppslutning, men snabbt bortglömd

14Dec08

Det blev som många av oss hade förutsagt. Det var inte mindre än 5000 demonstranter som fanns på plats på Marenplan i Södertälje. Och i ärlighetens namn är väl den siffran i underkant. Demonstranterna gjorde verkligen sitt, och som assyrier går det inte att undvika att känna enorm stolthet över sitt folk en dag som denna. Folket kunde ha valt att stanna hemma. De bor i fria Sverige nu. Vad som händer nere Turkiet behöver inte vara deras sak längre. Folket kan välja att leva sina liv i det tysta, vandra utan mål eller historia. Men idag stod vi upp för de vi är och det vi står för. Idag visade vi omvärlden att Seyfo bara är ett turkiskt misslyckande. Våra förtryckare kunde inte utrota oss 1915, och de kan inte utrota oss idag heller.

Ett stort tack till alla som demonstrerade idag. Det var nog bland de största manifestationerna som har ägt rum i Sverige i år. Skulle våra politiska ledare vara lite mer skärpta så skulle en sådan manifestation som denna ekat runt halva världen och skapat stora politiska konsekvenser också i Turkiet. Men precis som jag skrev i en tidigare post så var den politiska betydelsen av denna manifestation över långt innan den ens hade börjat. Inte en enda av riksmedierna rapporterade om manifestationen. Som bäst har den enorma manifestationen blivit en rubrik för Södertäljes lokaltidning, LT. En internationell fråga, med enorma möjligheter att påverka den nationella politiken i Sverige, har på grund av frånvaro av ett starkt assyriskt politiskt ledarskap reducerats till en lokalfråga för Södertälje kommun.

Anders Lago, Södertäljes kommunalråd, sade själv: ”Det som är assyriernas/syrianernas/kaldéernas sak, det är också Södertäljes sak.” Jag förstår visserligen Anders Lago. Med en så stor assyrisk befolkning i sin egen kommun är det ord han måste säga för att inte tappa viktiga röster. Men detta visar också hur påfallande illa den assyriska politiska ledningen har visat sig vara. Vad har Södertälje kommun med en sådan fråga att göra? Vad har ens Anders Lago på en sådan demonstration att tala om?

En demonstration med inte mer än 500 assyrier utanför den turkiska ambassaden skulle vara många gånger fler bevakat och uppmärksammat än en manifestation på Marenplan i Södertälje, trots att den lockar 10 gånger fler människor. Men man vågar inte vara så radikal. Man vågar inte visa politisk styrka mot Turkiet. Nej, idag finns det ingen politisk rörelse som vågar leda detta folk, trots att man egentligen skriker efter ett sådant ledarskap. Det är dock bara en tidsfråga tills den kommer.

Idag är jag enormt stolt över att vara assyrier. Jag är stolt därför att man visar sin självständighet gentemot andra folkgrupper och andra stater. Men framför allt är jag stolt för att folket har visat att man står enig inför de hot som folkgruppen står inför gemensamt. Med en stark politisk ledning kan det här folket gå hur långt som helst. Men då behövs också någon som inte räds turkiska repressalier. För tro mig, Turkiet som stat tillhör inte dem som räds att slå ner sina minoritetsgrupper om de visar sig kräva sina mänskliga rättigheter. Vi har sett det förrut, vi ser det idag och vi kommer även att få se det i framtiden.

Annonser


3 Responses to “Enorm uppslutning, men snabbt bortglömd”

 1. 1 Akkadia

  Det som gjorde mig mest stolt var att vi kunde läga namnkonflikten vid sidan om och arbeta för vårt folks bästa, oavsätt vilken benämning som man identifierar sig som. Det andra gländjande saken var att alla talare uppmanade om det (utom en viss Halef som behöver retorikkurser) och att de var stolta över att vi samlades tillsammans.

  Jag delar inte mycket av det Yilmaz Kerimo gör men just idag kändes det extra skönt när han påminde folket att Turabdin aldrig ska bli kallad för Kurdistan.

  Khaya umtanaya atouraya

 2. 2 Tihe

  Bethnahrin ska aldrig kallas Kurdistan

 3. 3 Neshro

  Akkadia, han säger det varje gång under alla demonstrationer.. visserligen för att han menar det, men också för att plocka poäng. Sanningen är att området kallas Kurdistan ändå av många, inget som Yilmaz Kerimo kan göra mycket åt. Bethnahrin i politiken är dessutom otillräckligt och oseriöst.. Till och med kurder kallar området Mezopotamya. Nej, vi alla vet vad vårt land heter och bör kallas. Assyrien.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: