Inte en assyrier kvar

27Dec08

”Inte en enda assyrier kvar!” Så skrek en parlamentariker i det turkiska parlamentet nyligen under den tumultartade diskussionen kring folkmordet Seyfo. Hasip Kaplan, parlamentariker i det turkiska parlamentet för det pro-kurdiska partiet DTP tillsammans med andra, fick också ta emot en del knuffar och slag för sina uttalanden om folkmordet. Att sådant utspelar sig i ett folkvalt parlament är skandalöst på alla sätt. Ännu värre blir det då frågan som väckte den turkiska vreden och utlöste bråket handlade om mänskliga rättigheter och att vägra glömma ett folkmord.

Mitt i tumultet skrek Kaplan; ”Skall vi inte tala om fakta? Det finns inte en enda assyrier kvar i Idil!” Det är enormt stort att den assyriska folkgruppen äntligen nämns i det turkiska parlamentet och att folkmordsfrågan ändå tas upp, trots att det är under en situation av slag och sparkar. Att Kaplan också nämner Idil, eller Azech som staden heter i folkmun (eller Beth-Zabday som staden heter på assyriska), är för mig personligt berörande då det var mina förfäders hemby för inte mer än 40 år sedan.

Det är inte utan all respekt för både Hasip Kaplan och hans partikamrater i DTP, Demokratiska Samhällspartiet eller Demokratik Toplum Partisi, som jag skriver detta inlägg. Må det vara att man lyfter fram frågan om assyrierna nu efter den stora demonstrationen i Södertälje och de pågående domstolsprövningarna mot klostret mor Gabriel i norra Assyrien. Men samtidigt visar också DTP mod att kämpa för dem som knappast har någon att representera dem i Turkiet. Det är stort.

Ur assyriskt perspektiv måste dock DTP fortfarande kritiseras för sina misslyckanden att dementera samröre med den illegala och väpnade rörelsen PKK vars våldsbenägna kamp fortfarande sätter skräck bland civilia, främst i sydöstra Turkiet vilket också norra Assyrien är en del av. För mig är DTP fortfarande det enda parti som jag över huvud taget skulle ens överväga att rösta på, vore jag bofast i Turkiet. Men att respekterade Hasip Kaplans parti fortfarande vägrar avfärda PKK som en samarbetspartner kan inte gå blida förbi för assyriska ögon.

För faktum är att verkligheten för assyrierna i Idil/Azech är en annan än den Kaplan beskriver. Azech var en av få assyriska byar (en annan var tex Inwardo) i norra Assyrien som lyckades göra motstånd och avvärja de turkiska mördarbataljonerna som svepte över  Assyrien år 1915. Faktum är att även långt in på 60- och 70-talen, decennier efter folkmordet, var Idil/Azech fortfarande en homogen assyrisk by/stad. Det var inte förrän Cypern-krisen 1974, som ökade motsättningarna mellan muslimer och kristna i Turkiet, och just PKKs väpnade kamp under 80- och 90-talen som på allvar började utgöra ett enormt hot mot assyriernas existens i norra Assyrien och inte minst i just Azech.

Boken Blood and Belief av amerikanskan Aliza Marcus beskriver utförligt hur PKK hotade, trakasserade och mördade byfolk i sydöstra Turkiet, inklusive norra Assyrien, om de inte aktivt stödde PKKs kamp. Samtidigt lovade den turkiska armén att bränna hela byar om det visade sig att de på något sätt stödde PKK. En by som fick bli ett exempel för hur rå den turkiska armén kunde bli i jakten på PKK var byn Hassana, inte alls långt ifrån Azech. Så sent som 1993 hade Hassana en homogen assyrisk befolkning, men som upprepade gånger under hot tvingats beskydda PKKs soldater i sina hem. Snabbt nådde ryktena den turkiska armén som inte visade någon nåd utan jämnade hela byn med marken.

Det var på grund av dessa omständigheter som Azech/Idil tömdes på sin assyriska befolkning. En stad som så länge dominerats av sin assyriska befolkning är idag tömd på densamma och till sin fullo ersatt med kurder. Något som jag också antar finns i respekterade Hasip Kaplans fulla minne.

Det är uppenbart att DTP nu, med synen av den stora assyriska uppslutningen för klostret mor Gabriel, söker assyriernas stöd. Det är också ett stöd som jag är beredd att ge, om man också samtidigt visar handling och vågar dementera samarbete med PKK. Det räcker inte med att DTP erkänner folkmordet 1915 som sådant, det räcker inte med att DTP nämner assyrierna i det turkiska parlamentet. DTP måste sluta se mellan fingrarna på det förtryck som finns mot assyrierna också idag, och på den skada som bland annat PKK orsakat folkgruppen i decennier, om de förväntar sig något större assyriskt stöd. För även DTP måste förstå att folkmordet Seyfo inte är någon isolerad händelse för 94 år sedan. Folkmordet Seyfo är i det högsta fortfarande aktivt idag och stöds i mångt och mycket fortfarande av de grupper som DTP säger sig försvara.

Annonser


One Response to “Inte en assyrier kvar”

  1. 1 akkadia

    Jag har precis upptäckt denna blogg och vill bara säga att den är riktig bra.

    Kushore

    Khaya Umthanaya Atouraya


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: