Sjukdomen och dess offer

08Jan09

Det finns en sjukdom vars konsekvenser för de drabbade är vida överlägset alla andra sjukdomar. Likt cancer äter den sig igenom kroppen på värden och likt HIV/Aids är konsekvenserna alltid fatala och riskerar dessutom att drabba avkomlingar. I århundraden har sjukdomen lett till massdöd bland människor. Den har till och med raderat ut hela samhällen. Men det finns dock ett botemedel. Ett botemedel som rätt använt kan förvandla den sjuke till den mest oövervinnerlige.

Må det så vara att världens kanske mest utslitna klyscha är ”Kunskap är makt”, men dess betydelse är så genomträngande pricksäker att den tåls att upprepas igen och igen och igen. Men är det en viss grupp som ändå har så svårt att ta till sig detta ordspråk så är det just vi, assyrierna. Okunnigheten, som dominerar assyriernas mentalitet som grupp idag, är så pass omfattande att jag ibland tvekar till detta folks överlevnad. Okunnigheten har splittrat oss, slitit oss ifrån våra hem, tagit ifrån oss vårt språk, vårt land, vår frihet och vår stolthet som individer och som folk. Medan andra sedan länge har passerat oss, befinner vi oss nakna och utblottade ute i vildmarken fumlandes i mörkret där vi försöker bestämma oss åt vilket håll vi skall gå härnäst.

Men jag skulle göra fel om jag lade skulden för våra misslyckanden på våra okunniga. Okunnigheten är en direkt följd av det förtryck som assyrierna har levt under de senaste 2600 åren, varav de 100 senaste åren har varit bland de tuffaste. Att sprida okunskap bland assyrierna har varit en medveten strategi för att kuva oss som grupp. Istället skall de beskyllas som har privilegiet att besitta kunskap, ofta också i maktposition, men som utnyttjar sina okunniga landsmän för sina egna syften.

Det är allmänt känt att okunskap föder rädsla för det okända. Rädsla skapar i sin tur otrygghet. Tryggheten hittar den okunnige istället i vanda mönster och sådant som är igenkännligt. När de båda ställs mot varandra är det ingen tvekan vilken sida den okunnige väljer, och dessutom är beredd att kämpa för, även om det innebär rent fördärv för vederbörande. Det ger därför den okunnige en konservativ uppfattning där radikala förändringar automatisk blir av ondo, även om förändringen skulle vara till det bättre. Då den av upplysningstiden influerade nationella rörelsen bland vårt folk på allvar nu utmanar aristokratin, har den därför uppfattats som ett stort hot, framför allt av de kyrkliga ledarna, men också av gamla feodalherrar och klanledare. Genom att då spela på folks rädsla för denna rörelse har man också lyckats hålla folket borta från den.

Det är därför tragiskt hur religiösa- och nedärvda klanledare, borgare och aristokrater, legitimerar sin makt genom att låta sitt folk fortsätta gå okunnigt. De rider på folkets rädsla för förändring och bygger sin makt därpå. De lever på folkets okunnighet och ser mer än gärna att okunnigheten, denna fasansfulla sjukdom, fortfarande dominerar vårt folks mentalitet, vilket också gör dem till förtryckarens mest trogna allierade. Men om folkets befrielse skall bli möjligt måste denna sjukdom botas. kunskap måste spridas och omfatta alla. Men främst måste den nya generationen assyrier utbildas. Vi har inte råd med att ytterligare en generation riskerar att ärva denna sjukdom. Tvärt om är det till dem vi sätter vårt hopp om frihet. Därför måste de prioriteras. Assyriska skolor måste byggas och bedrivas i alla de städer där assyrier finns.

Jag brukar alltid säga att Naum Fayeqs arbete inte är avslutat. Kampen om folkets befrielse dog inte med våra upplysningsmän. Nej, den lever kvar med oss som fortfarande tror och kämpar. Och vi kommer att lyckas, det måste vi.

Annonser


3 Responses to “Sjukdomen och dess offer”

  1. 1 lovisalowe

    Jag har nyligen upptäckt denna blogg och finner inläggen väl genomtänkta och på sin plats. Din anda är så rätt, fortsätt skriva! / Kushore w iqore men hbartho Lovisa

  2. Bra text som skildrar verkligheten rätt bra. Vackert språk dessutom!

  3. 3 akkadia

    Bra skrivet aho!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: