Kristdemokraterna skjuter sig själva i foten

17Jan09

Jag minns tydligt hur Kristdemokraterna, partiet som säger sig värna om de kristna värderingarna, tydligt gick ut och lovade att vara med och arbeta för ett erkännande av folkmordet Seyfo. Det var inte mer än ett par år sedan, då Kristdemokraterna fortfarande var ett oppositionsparti. Starkast gick viktiga företrädare ut och krävde ett erkännande av folkmordet 1915. Däribland f.d partiledare Alf Svensson och nuvarande partiledare Göran Hägglund. Det var heller inte sällan dessa kristdemokratiska företrädare gick ut öppet till assyrierna och lovade att arbeta för ett erkännande, skulle Kristdemokraterna hamna i en regering. I en artikel inför valet 2006 i Hujådå lovade också Göran Hägglund att stå kvar vid sitt krav om ett erkännande av folkmordet. – Ja självklart, ett erkännande är viktigt för offren och dom överlevande men också för de som har gjort det. Det är viktigt att man reder ut saker och ting för att kunna försonas med det som har varit och för att kunna gå vidare. Så sa Hägglund då.

Men så nu i sommar kom den första motionen om ett erkännande av folkmordet 1915 på agendan under Alliansregeringens mandatperiod, med en regering med kristdemokratiska representanter. Bland annat just Göran Hägglund som socialminister. Utifrån vad Göran Hägglund själv hade lovat under valrörelsen, öppet till assyrierna, borde man således förvänta sig att Göran Hägglund och dennes parti då röstar för ett erkännande. Men icke. Maktfaktorn är alldeles för viktig både för Göran och Kristdemokraterna tydligen. Vad spelar kristna värderingar för roll då? Då röstade enbart 37 ledamöter för ett erkännande. Inte en enda var från Kristdemokraterna. Förutom Lennart Sacrédeus.

Sacrédeus har i åratal varit folkmordsfrågan trogen. Både i den svenska riksdagen och i EU-parlamentet, där han har suttit, har Sacrédeus gång på gång varit en av de flitigaste i att uppmärksamma Seyfo och kräva ett erkännande. För sitt engagemang har Sacrédeus också varit viktig i att locka just assyriska, armeniska och grekiska röster vilket också varit en stor väljarkår för Kristdemokraterna. De väljargrupperna såg Kristdemokraterna som enda alternativ då de som ensamt högerparti stod för ett erkännande av Seyfo. Kristdemokraterna, ett parti som med nöd och näppe fixade riksdagsgränsen, borde därför visat tacksamhet mot Sacrédeus. Istället väljer man att offra denne, enbart därför att han fortfarande vågar driva frågan av ett erkännande av Seyfo. Eller som Göran Hägglund själv beskriver det: -Han uttalar sig många gånger på ett sådant sätt att det skadar partiet och ger en annan än den sanna bilden av vad kristdemokraterna står för. På vilket sätt skadar det att våga stå för ett erkännande av Seyfo, Göran? I mina ögon är de som ger en annan än den sanna bilden av vad kristdemokraterna står föringa mindre än Göran Hägglund själv och hans partivänner.

Nu har alltså Sacrédeus, länge den ende svenske kristdemokraten i EU-parlamentet, raderats ut från partiets namnlista för det kommande EU-parlamentsvalet. Det är pinsamt att ett parti, som å ena sidan lovar en sak men tydligen står för en annan, straffar sina egna medlemmar därför att de fortfarande vågar stå för vad de tidigare har lovat. Samtidigt har de senaste undersökningarna också visat att Kristdemokraterna riskerar att hamna utanför riksdagen nästa val. Missnöjet som finns bland de nämnda valgrupperna är avgörande för Kristdemokraterna både nu och i framtiden. Men med tanke på hur illa partiledningen sköter sina relationer till dem, bör man inte förvänta sig annat än att 7 partier reduceras till 6 i nästa riksdagsval. Om inte Sverigedemokraterna vill annat, det vill säga.

Som en kraftig signal mot partiledningens nya politik, och för att man öppet ljugit för den assyriska befolkningen, borde representanter inom Kristdemokraterna som fortfarande står för ett erkännande av folkmordet lämna partiet i protest. Både på riksdags- , landstings- och kommunal nivå. Det finns inget som hindrar dessa att agera som ”politiska vildar” samtidigt som en sådan aktion skulle cementera ett missnöje mot den förda politiken bland Kristdemokraterna, som inte handlar om något annat än att föra folket bakom ljuset. Samtidigt skulle en sådan aktion avskräcka både Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som idag är de enda partierna som fortfarande står för ett erkännande av Seyfo, att agera på liknande sätt, när de väl  sätter sig i regering med Socialdemokraterna.

Läs gärna också detta, vilket är Armeniska Riksförbundets skrivelse angående omröstningen för ett erkännande av Seyfo.

Annonser


One Response to “Kristdemokraterna skjuter sig själva i foten”


  1. 1 Kd förolämpar sina assyriska och armeniska röster « Gurgîn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: