Angående Hujådå

07Dec08

”Assyriska Riksförbundets språkrör”. Så benämns undertiteln till tidningen Hujådå, och det säkert med all rätta. Tidningen Hujådå är, enligt min åsikt, ett projekt som det Assyriska Riksförbundet har lyckats allra bäst med. Främst för det långsiktiga arbetet man har lagt ner i tidningen, men också för att Hujådå har blivit den erkända och mest öppna plats där den så viktiga debatten inom rörelsen ständigt sker. Hujådå är därför ett viktigt, och kanske det enda, redskap som riksförbundet har för att erbjuda demokratiska tjänster för sina medlemmar.

Just därför önskar man också att den snygga och välpolerade bilden som tidningens webbsida visar utåt, också genomsyrar hela tidningens verksamhet. Så är dock inte fallet. Av de uppgifter som jag har tagit del av är tidningen Hujådå en enorm ekonomisk resursslukare och utgör således en av de enskilt största utgifterna för riksförbundet. Årligen gör tidningen, i runda slängar, en ren förlust på 300.000 kr. Antalet prenumeranter är också bara en bråkdel av medlemsantalet, och frågan som man ställer sig är om Hujådå verkligen fyller en viktig funktion inom rörelsen, om den alls är nödvändig eller om den finns bara därför att.

Riksförbundet arbetar dock hårt för att rätta till siffrorna vad gäller Hujådå. Man arbetar ständigt med nya lösningar för att minska gapet tidningen skapar i budgeten. Hujådås digitala ansikte har varit ett viktigt steg i detta arbete. Med en aktiv webbsida experimenterar riksförbundet gärna med alternativa lösningar som reklam och nu senast stödmedlemskap för att få igång ruljansen. Även om just reklambiten har visat sig vara en överraskande god verksamhet, ifjol skrapade reklamen ihop ca 80.000 kr, har stödmedlemskapet för tidningen blivit en stor besvikelse. Förbundsstyrelsen redogör själva för den besvikelsen vad gäller själva antalet stödmedlemmar. Under den ca 2 månader långa period som webbsidan uppmanat att stödja tidningen med en krona per dag har det ändå inte lockat mer än 13 stödmedlemmar. Detta är dock den officiella siffran. Jag har ingen anledning att inte lita på förbundsstyrelsen i detta, men vad jag själv har fått höra har man inte fått in fler än 5 stödmedlemsansökningar.

Självklart har förbundsstyrelsen all rätt att vara besvikna på sina medlemmar. Hur skall man kunna utveckla och bredda den assyriska rörelsen om dess medlemmar visar sig vara likgiltiga inför att ta sådana steg? Hur kan medlemmarna förvänta sig att rörelsen själv skall utvecklas om man samtidigt inte bidrar med sitt strå till stacken? Med detta skall också tas i beaktande om de spekulationer som finns att riksförbundet planerar att permanent lägga ner papperstidningen av Hujådå redan till januari 2009, enbart därför att de ekonomiska resurserna helt enkelt inte räcker till. Visst önskar man alltid att Hujådå kom i ett toppmodernt format, självklart i färg, flera gånger i månaden. Men att nå dit gör man inte genom att tvingas lägga ner den papperstidning som Hujådå ändå har. Den likgiltiga massan får väl ta på sig en sådan olycklig utveckling.

En lösning som jag dock har grubblat länge på är att sälja ut Hujådå till en eller flera externa entreprenörer som driver Hujådå i vinstsyfte. Att exempelvis placera tidningen i ett aktiebolag, där visserligen riksförbundet, och därmed dess medlemmar, fortfarande äger en majoritetsandel samtidigt som man säljer ut den övriga andelen till externa entreprenörer och/eller risktagare medför det att man både får in nytt blod i förvaltningen av tidningen samtidigt som det också trimmar tidningens verksamhet. Man skulle kunna jämföra det med SVT som är en mediakanal som ägs av den svenska staten och de riktlinjer man har satt ut för verksamheten, men som i övrigt drivs självständigt. En sådan lösning skulle minska den ekonomiska lasten för riksförbundet vad gäller tidningen, samtidigt som det ger entreprenörer möjligheter att driva en assyrisk tidning på bästa sätt och förhoppningsvis också göra tidningen ekonomisk hållbar. Dock lär det dröja innan riksförbundet vågar lägga fram en sådan drastisk förändring. Tills dess vill jag, å det hövligaste, be er som läser dessa rader att stödja Hujådå genom stödmedlemskapet. Om ni vill se att Hujådå över huvud taget överlever det vill säga.



3 Responses to “Angående Hujådå”

  1. 1 Ashuri

    mycket lågt av riksförbundet att hämta in en spelannons. Det finns ingn etik och moral i samhället längre när ett förbund för iddeella organisationer gör reklam för spel. Ska dom göra reklam för alkohol också?

    Bort med annonsen!

  2. 2 berolin

    Ja det är lite intressant det där med så få stödmedlemmar. I synnerhet tycker jag det blir katastrofpinsamt i och med att BÅDE jag och mannen är stödmedlemmar. Inte ens styrelsen är ju det!!!


  1. 1 Hujådås vara « BeroBlog

Lämna en kommentar